Siirry pääsisältöön

Hyvä, parempi, paras minä

Kävin pari viikkoa sitten Vertti Harjuniemen pitämällä luennolla täällä Joensuussa. Aihepiiri liikkui urheilun tavoitteissa ja koko luennon ydin oli hyvä, parempi, paras minä. Luento antoi mulle paljon hyviä uusia ajatuksia. Tässä hieman pohjustusta siihen mitä luennolla käytiin läpi.


Motivaatio

Kun me asetetaan itsellemme tavoitteita, täytyy meillä olla jokin koukutus siihen, että jaksamme tehdä töitä niitten tavoitteiden eteen. Yleensä me sanotaan, että me teemme jotakin asiaa, koska meillä on siihen motivaatiota. Kaikki me tiedämme mitä motivaatio on, mutta osaako sitä kukaan selittää? 
Mun mielestä motivaatiota on helppo verrata esim. saunan uunin sytyttämiseen; tarvitset puita ja tulta, että saat uunin syttymään. Kun uuni on syttynyt, täytyy siihen lisätä jonkin ajan päästä puita, ettei se sammu. Sama juttu on motivaation kanssa; tarvitset tuloksia, että sulla riittää motivaatiota tehdä jotain juttua. Jos et saa pienin väliajoin tuloksia, joita itse huomaat sun motivaatio saattaa hetkellisesti sammua. 
Motivaatio on todella tärkeässä roolissa tavoitteiden asettamisessa. Täytyy siis suunnitella kuinka ruokkia motivaatiota matkalla tavoitteisiin.

Uudet muutokset

Vertti kertoi luennolla  esimerkin tavoitteiden tuomista uusista muutoksista. Ihmisille joille jokin asia on täysin tuttua ja sen hallitseminen on helppoa ei se tuota heille ongelmia sen toteuttamisessa, koska siitä on muodostunut heille rutiinia- rutiini jonka tekemistä ei tarvitse erikseen ajatella. Kun ihminen haluaa tuoda jonkin uuden muutoksen arkeen, voi se tuntua aluksi vaikealta ennen kuin siihen on rutinoitunut. 

Toinen asia uusien muutosten ottamisessa omaan arkeen on se, että saatamme keksiä tekosyitä, jonka johdosta tämän uuden muutoksen aloittaminen voisi olla hankalaa. Vertti mainitsi esimerkin joka liittyi terveelliseen ruokavalioon ja sen tuomiin "haasteisiin". Hän kertoi miten ensimmäinen reaktio terveellisestä ruokavaliosta voi olla se, että joutuisi pakkamaan ruokansa muovirasioihin, kantelemaan niitä pitkin kaupunkia mukanaan ja mikä pahinta ehkä syömään ne kylmänä. Alkaa myös ajattelemaan sitä vaivaa minkä joutuisi näkemään, että pystyisi syömään terveellisesti. Ensiksi täytyisi lähteä ostamaan muovirasiat (mahdollisesti vielä Ikeasta, koska siellä ne on edullisia), sitten joutuisi ehkäpä punnitsemaan joitain ruoka-aineita ja viimeisenä huomattaisiin ruoan olevan kanaa ja riisiä joka päivä. 
Kun on kyse uudesta muutoksesta saattaa ensimmäinen reaktio olla juuri tällainen koska se ei ollu tuttua, etkä ole itse ehtinyt sitä sisäistämään. Kaikki uudet asiat vaatii totuttelua ja siihen menee hieman aikaa. 
Ensimmäinen ajatus tulisi olla kuinka minä pystyn johonkin asiaan ja kuinka saavutan tavoitteeni eikä se, että etsitään riman alinta kohtaa josta pääsisi livahtamaan. Kun näkee vaivan ja tekee kovan työn asian eteen, tuntuu se pirun hyvältä kun alkaa saavuttamaan tuloksia.
Kaikki on meistä itsestä kiinni!

Muutoksen kuuluu tuntua aluksi hankalalta

Uusien asioiden opiskelu, oli se mikä tahansa, vaatii paljon toistoja.

On tutkittu, että kun jaksaa tehdä jotain uutta asiaa noin 3 viikkoa alkaa siitä muodostumaan rutiini. Joskus se saattaa tuntua pitkältä ajalta. Joskus voi olla, että kiinnostus uuteen asiaan lopahtaa ennen kolmatta viikkoa, jonka johdosta tulee turhautumista. Halutaan keksiä kiertoteitä esim. terveelliseen ruokavalioon ja ajatellaan kuinka päästäisiin helpommin kohti tavoitteita, mutta totuus on, että tavoitteiden eteen pitää tehdä töitä. 

Jokaisella meillä varmasti on asia, joka saa meidät syttymään- asia jonka tekemistä oikeasti nauttii. Ne voi olla asioita, joiden eteen ollaan tehty paljon töitä, että olemme oppineet sen hyvin ja siksi nautimme sen tekemistä. Uusien muutosten kuuluu tuntua aluksi hankalalta, mutta kun sen sisäistää ja oppii se tuntuu varmasti samalta kuin asiat joista me jo nautimme. 

Me kaikki halutaan olla hyviä jossain. Meillä kaikilla on varmasti sauma olla parempia jossain, mutta kaikista tärkeintä on, että mielikuva meistä itsestämme on se että olemme itsemme paras versio. Ainut henkilö joka saattaa sun tavoitteiden edessä seisoa olet sä itse.


-K








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terveellinen puolukkarahkapiirakka

Tänään olikin sadepäivä, joten oli hyvää aikaa leipoa jotain.  Päätin tehdä puolukoista terveellisemmän version normaalista rahkapiirakasta. Variaatioita on monia, mutta tässä minun versio jota tykkään tehdä!😊 Tältä näyttää valmis piirakka Tarvitset:  Pohja 1 dl kaurahiutaleita  (laitoin myös 0,5dl kauraleseitä)  ripaus kanelia 1/2 tl kardemummaa 1/2 dl jauhoja (vehnä- tai spelttijauhoja) 4 tl makeutusta (kookossokeria, hunajaa) 1 kananmuna 1 dl maustamatonta rahkaa Pohjasta riittää isompaankin piirakkavuokaan, jolloin siitä tulee hieman ohuempi Täyte 2 prk vanilija skyr- rahkaa 1 kananmuna 3 tl makeutusta (kookossokeri, hunajaa tai vaahterasiirappia)  0,5 dl vanilija Hera80 2-3 dl puolukoita (myös muut marjat käy) Sekoita pohjan raaka-aineet keskenään ja levitä seos piirakkavuokaan leivinpaperin päälle. Paista pohjaa uunissa 200 asteessa noin 15min (niin, että se hieman saa väriä) Sekoita täytteen ainekset sekaisin ja kaada esipaistetun pohjan

Herkullinen kanawokki

Rakastan erilaisia wokkiruokia sekä ruokia joihin voi laittaa mausteeksi soijakastiketta sekä limeä.  Eilen valmistin kanawokkia ja sain aikaan  taivaallisen hyvän, alle 30 minuutissa valmistuvan ruoan.  Resepti löytyy tuosta alta! Kanawokki 300 g maustamattomia kanasuikaleita 1 kpl sipuli 1 kpl keltainen paprika 1 kpl punainen paprika 2 kpl valkosipulin kynsi 300 g pakaste papuja 3 rkl soijakastiketta 2 rkl sweet chili-kastiketta 1 dl kookosmaitoa 1/2 limen mehu pippuria Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja lisää kanasuikaleiden kanssa pannulle. Mausta pippurilla ja paista kypsiksi. Siirrä valmiit kanasuikaleet odottamaan sivuun. Pilko paprikat suikaleiksi ja paista pannulla. Lisää joukkoon halkaistut valkosipulin kynnet. Paista paprikoita muutama minuutti, jolloin ne jää hieman rapsakoiksi. Lisää sulatetut pavut, kanasuikaleet, soijakastike, sweet chili-kastike, kookosmaito ja limemehu pannulle ja sekoita. Anna hautua muutama minuutti. Wokin kanssa sopii hyvin esim.

TESTISSÄ kaupan proteiini- ja vegejäätelöt

Tänä vuonna alku kesästä ilmestyi taas uutuus jäätelöitä kaupan pakastealtaisiin. Eniten huomiota herättivät ehkä Apetitilta tulleet uutuudet; vegejäätelöt. Myös Ruotsalainen proteiinijäätelö Lohilo on noussut esille enemmän tämän kesän aikana. Halusin ehdottomasti testata miltä osa uutuuksista maistuvat. Siispä eikun kaupan kautta ja jätskitalkoisiin. En pistänyt ollenkaan pahaksi, että makuja oli montaa erilaista vaikkei tässä kaikki olekaan😉. Listaan alle tuotteet kuvineen, kerron oman mielipiteen, niiden ravintosisällön, pisteytän tuotteet 1-10 sekä kerron niiden myyntihinnat. 1.  Lohilo Salted Caramel Pakkaus on pirteän värinen! 😊 Olen sanaton! Voiko näin hyvältä maistua edes proteiinijäätelö?? Moni tavallinenkaan jäätelö ei ylety tähän lopputulokseen. Ihanan toffeen makuinen, paljon proteiinia sisältävä jäde. Tästä taisi tulla ehdottomasti lempparini! Pakkauksen uloasu ensinnäkin on todella hauska ja pirteä. Ja itse jäätelöäkin on reilusti! Myös kiva ominaisuus pa